EUFlag

Ovaj projekat se finansira sredstvima Evropske Unije u okviru istaživačkog i inovacionog programa Horizon 2020 pod ugovorom N°784966.

Trajanje projekta
Od 1. aprila 2018. do 30. septembra 2020.

 Više informacija na: https://www.cordis.europa.eu/project/rcn/213561_en.html

Projekat “Unapređenje sistema daljinskog grejanja u istočnoj Evropi”, skraćeno KeepWarm, finansira EU u okviru programa „Horizon 2020“. U projektu učestvuje 11 partnera iz 7 zemalja istočne i centralne Evrope u kojima su sistemi daljinskog grejanja još uvek neefikasni i zasnivaju se na upotrebi fosilnih goriva (mazut, gas ili ugalj). Pored Srbije, tu su predstavnici Austrije, Hrtvatske, Češke, Letonije, Srbije, Slovenije i Ukrajine.
Cilj projekta je da se u izabranim opštinama obrazuje osoblje toplana i opština i ostale zainteresovane strane da ostvare uštede energije i smanje emisiju štetnih gasova. Pored toga, planiran je i izbor najisplativijih investicija u zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije u sistemima daljinskog grejanja. Projekat je započeo u aprilu 2018. a završiće se u septembru 2020. Učesnici se nadaju da će se KeepWarm rešenja za efikasnije i ekološki prihvatljivije daljinsko grejanje primenjivati i u ostalim zemljama Evrope.

Laboratorije uključene u projekat

Istraživači uključeni u projekat: Aleksandar Erić, Naučni saradnikBranislav Repić, Naučni savetnikGoran Živković, Viši naučni saradnikMilica Mladenović, Naučni saradnikMilijana Paprika, Naučni saradnikStevan Nemoda, Naučni savetnik