naslovna

Institut „Vinča“ je od velikog značaja za našu zemlju, zahvaljujući tradiciji dugoj sedam decenija, što je čini nezamenljivom kroz generacije.

1

8. i 9. novembra svečanošću u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, Institut „Vinča“ obeležio je 70 godina svog prisustva u nauci. „Vinča“ je tokom dugog niza godina deo nacionalne tradicije, što je u 2018. godini krunisano sticanjem statusa Instituta od nacionalnog značaja.

444

Na početku skupa, prisutnima su se obratili dr Bojan Radak, pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke „Vinča“; prof. dr Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu i dr Duško Blagojević, predsednik Zajednice Instituta Srbije.

5

Nakon toga, istraživači „Vinče“ i posebni gosti kroz svoje prezentacije su prikazali raznovrsnost naučnih tema kojima se institut bavi i koje zaokupljaju trenutno interesovanje njegovih istraživača.

6

Saradnici instituta i uvaženi gosti  na ovom skupu bili su: Prof. Igor A. Pašti, prodekan Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu; Prof. Ivan Blagojević, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, akad. Milena Stevanović, akad. Zoran V. Popović, potpredsednik Sprske akademije nauka i umetnosti.

7

Skup je obeležio multidisciplinarnost „Vinčine“ nauke i ukazao na mogućnosti daljeg povezivanja i pravaca koji „Vinču“ čine jedinstvenom i prepoznatljivom u zemlji i regionu.

8

Knjigu izvoda predavanja možete naći na sledećem linku:

https://drive.google.com/open?id=1fwMeKpfpDkTIxf3iGppB2nlnTjvFmFtR

9