Institut za nuklearne nauke Vinča
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Osnovan 1948. godine
kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji
Danas je Vinča multidisciplinarni naučni institut
koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina
Danas je u Institutu zaposleno preko 300 doktora nauka i preko 200 doktoranada
koji rade na preko stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i u međunarodnim naučnoistraživačkim kolaboracijama u kojima je Republika Srbija član
There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ ugostio je 3. septembra ambasadora Slovačke Republike, Nj.E. Mihaila Pavuka, kao i visoke zvaničnike iz oblasti energetike. Na sastanku su učestvovali i generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“, Dušan Živković, pomoćnica ministra rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju, Jovana Joksimović, savetnik generalnog direktora EPS-a Milan Radunovića te predstavnici ambasade Slovačke, Ilijana Kuveljić i Boris Konček i direktor kompanije ASPIRO, Miroslav Kučera.

Direktor Instituta, dr Slavko Dimović, poželeo je srdačnu dobrodošlicu uvaženim gostima, ističući značaj njihove posete kao važan korak ka daljem produbljivanju saradnje između Srbije i Slovačke u oblastima nauke, energetike i održivih tehnologija. Dr Škobalj je predstavio bogatu istoriju i rad Instituta, sa posebnim osvrtom na značajnu ulogu Instituta u razvoju projekata iz oblasti zaštite životne sredine i energetike. Ambasador Pavuk je istakao značaj jačanja odnosa između Slovačke i Srbije, naglašavajući da poseta predstavlja temelj za buduću uspešnu saradnju. Ovaj susret otvara novu fazu bilateralne saradnje u oblasti nauke i energetike, sa posebnim fokusom na održive tehnologije i projekte od obostranog značaja.

poseta-ambasade-slovacke-09092024-1
poseta-ambasade-slovacke-09092024-2

U okviru posete, predstavljena je Laboratorija za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine, Sektor za etaloniranje. Ovo je jedinstvena infrastruktura u Republici Srbiji u kojoj se etalonira sva oprema za merenje jonizujućeg zračenja, a koja se koristi u medicini i industriji. Mogućnosti merenja i etaloniranja su odobrena od strane Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, akreditovana kod Akreditacionog tela Srbije i priznata kod Međunarodnog biroa za tegove i mere, a zaposleni u ovom Sektoru poseduju jedinstvena specifična znanja u oblasti metrologije.

U okviru posete Laboratoriji  za termotehniku i energetiku, dr Dejan Cvetinović je upoznao uvažene goste sa aktivnostima istraživačke grupe koja se bavi primenom termalne plazme u procesima tretmana različitih materijala koristeći plazma mlazove različitih radnih medijuma u visoko temperaturnim reaktorima. Fokus zadnjih nekoliko godina je na procesima tretmana opasnih materija za čije uništavanje se plaća veliki novac u razvijenim zemljama Zapadne Evrope. Laboratorija  za termotehniku i energetiku ima višedecenijsku uspešnu saradnju sa „Elektroprivredom Srbije“ A.D. u rešavanju realnih problema rada termo energetskih postrojenja iz koje je nastao veliki broj tehničkih rešenja i puteva za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata. Tokom tokom posete vođen je razgovor sa generalnim direktorom EPS-a Dušanom Živkovićem o novim projektima i nastavku plodonosne saradnje. Uvaženim gostima laboratorijska postrojenja i opremu prikazali su i dr Milić Erić, rukovodilac odeljenja za ekologiju, dr Valentina Turanjanin rukovodilac laboratorije za pritisak i mr Ana Marinković rukovodilac hemijske laboratorije.

poseta-ambasade-slovacke-09092024-3
poseta-ambasade-slovacke-09092024-4

Realizovana je i poseta Laboratoriji za radioizotope, jedinstvenom naučno-istraživačkom centru u regionu, gde je prikazana najsavremenija oprema i infrastrukturaza proizvodnju radioaktivnih lekova-radiofarmaceutika, koji se danas koriste u dijagnostici i terapiji različitih bolesti, najčešće malignih, u svim nuklearno-medicinskim centrima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Poseta ambasadora Slovačke Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ označava početak nove ere saradnje između Srbije i Slovačke u oblasti energetike i održivih tehnologija. Kroz razmenu ideja i obilazak laboratorija, učvršćena je osnova za buduće projekte koji će doprineti unapređenju energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine i primeni naprednih tehnoloških rešenja u industriji. Ambasador Pavuk i direktor Instituta, dr Slavko Dimović, naglasili su značaj nastavka bilateralnih odnosa, ističući spremnost obe zemlje da kroz naučnu saradnju doprinesu globalnim ciljevima održivog razvoja.

FEATURED

izdvajamo1
The Research Instruments
 

the list of research instruments

find more

izdvajamo2
Projects with Industry
 

Services, acreditation, motors and vehicles

find more

izdvajamo3
Science
 

The list of resarch projects

find more

izdvajamo4
Inovations
 

The "Vinča" Institute encourages the development of innovations and new technologies

find more