Institut za nuklearne nauke Vinča
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Osnovan 1948. godine
kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji
Danas je Vinča multidisciplinarni naučni institut
koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina
Danas je u Institutu zaposleno preko 300 doktora nauka i preko 200 doktoranada
koji rade na preko stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i u međunarodnim naučnoistraživačkim kolaboracijama u kojima je Republika Srbija član
There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Direktor za međunarodne projekte EDF (franc. Électricité de France SA) u okviru posete francuskog predsednika Republici Srbiji posetio je Institut za nuklearne nauke „Vinča“ 29. avgusta 2024. godine, u pratnji predsednice Srpskog nuklearnog društva, prof. dr Koviljke Stanković.

frederik mazalon 05092024 1

Dr Slavko Dimović pozdravio je prisutne, predstavio Institut sa istorijskog i savremenog aspekta i zahvalio se g. Frederiku na izdvojenom vremenu da sasluša planove i buduće projekte koji se razvijaju u Institutu „Vinča“. Detaljno izlaganje o radu laboratorija u Institutu održao je dr Predrag Škobalj, pomoćnik direktora za tehnološki razvoj. Izlaganje je veoma zainteresovalo učesnike sastanka te je usledila diskusija o uskoj delatnosti Instituta, posebno o razvoju i upotrebi nuklearne energije u Srbiji i potencijalima Instituta u toj oblasti.

G. Frederik Mazalon istaknuo je dugogodišnje srpsko-francusko prijateljstvo i saradnju, čiji koreni sežu još od akcidenta 1958. godine. Naglasivši važnost postojeće saradnje sa Institutom, predložio je proširenje uspostavljanjem novih programa mobilnosti doktoranada u oblasti nuklearne fizike i srodnih nauka. Ovakav pristup omogućio bi obostranu razmenu znanja i veština, doprinoseći internacionalizaciji visokog obrazovanja u obe zemlje. Prof. Stanković je počasnom gostu predstavila obrazovne programe i kapacitete u oblasti nuklearne energije, ističući njihov značaj za buduće generacije stručnjaka i održivi razvoj.

frederik-mazalon-05092024-2
frederik-mazalon-05092024-3

Nakon posete Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine i Laboratorije za radijacionu hemiju i fiziku zaključio je g. Frederik Mazalon: „EDF je jedan od svetskih proizvođača električne energije. U okviru EDF-a postoji 56 aktivnih nuklearnih reaktora i razmena znanja i naučnih kadrova od velikog je značaja za obe institucije“.  Smatra da bi programi razmene studenata predstavljali značajan korak ka daljem jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju naučnoistraživačkog rada.

Poseta g. Frederika Mazalona Institutu donela je novu dimenziju dugogodišnje srpsko-francuske saradnje. Diskusije o razvoju i primeni nuklearne energije u Srbiji istakle su zajedničke interese, dok je predlog o proširenju programa mobilnosti doktoranada otvorio vrata za dublju razmenu znanja i veština između dve zemlje. Saradnja, zasnovana na inovacijama i zajedničkoj posvećenosti naučnom napretku, predstavlja ključan korak ka osnaživanju bilateralnih odnosa i stvaranju novih prilika za buduće generacije stručnjaka u obe zemlje.

FEATURED

izdvajamo1
The Research Instruments
 

the list of research instruments

find more

izdvajamo2
Projects with Industry
 

Services, acreditation, motors and vehicles

find more

izdvajamo3
Science
 

The list of resarch projects

find more

izdvajamo4
Inovations
 

The "Vinča" Institute encourages the development of innovations and new technologies

find more