There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

rts 14102024Direktor Instituta za nuklearne nauke "Vinča", dr Slavko Dimović, tokom uključenja u Dnevnik na RTS-u, istakao je da je Srbiji potrebna nuklearna elektrana kao osnovna potreba, poput vazduha i vode, kako bi se rešili problemi klimatskih promena i zagađenja. Prema njegovim rečima, bez nuklearne elektrane Srbija neće moći da odgovori na ekološke izazove, ni u Beogradu ni u ostatku zemlje.

Direktor Dimović je istakao da svet ulazi u nuklearnu renesansu, a Institut "Vinča," sa svojih 790 zaposlenih, među kojima je 365 doktora nauka, planira da preuzme vodeću ulogu u razvoju srpskog nuklearnog programa. Najavljene su izmene zakona o energetici, koje će ukinuti ograničenja za korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a potpisivanje memoranduma sa vodećim institucijama dodatno će unaprediti ovu oblast.

Nedostatak stručnjaka za nuklearnu energiju problem je globalnih razmera, ali se u naredne dve godine planira obuka između 30 i 50 novih stručnjaka. Paralelno će se raditi na usklađivanju zakonske regulative, dok će se javnost informisati o koristi i bezbednosti nuklearne energije.

Razgovor Tamare Tankosić sa Slavkom Dimovićem
 

Na pitanje o skladištenju nuklearnog otpada, Dimović je izjavio da bi se moglo razmatrati regionalno rešenje, jer bi količina otpada iz jedne ili dve nuklearne elektrane u Srbiji bila nedovoljna za samostalnu deponiju.

Zaključio je da će, uz edukaciju i promenu percepcije, Srbija biti spremna za gradnju nuklearne elektrane u naredne dve do tri godine, uprkos skepticima koji se protive takvim promenama.

Izvor: https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/5547863/direktor-instituta-vinca-srbiji-potrebna-nuklearna-elektrana-kao-vazduh-i-voda.html