There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Tokom posete ekspertske delegacije MAAE Republici Srbiji, održane u periodu od 26. do 28. avgusta 2024. godine, predstavnici Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ aktivno su učestvovali u nizu događaja, dajući značajan doprinos razmatranju mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije i uspostavljanja nacionalnog nuklearnog programa.

Prvog dana, predstavnici Instituta „Vinča imali su priliku da prisustvuju sastanku održanom u Vladi Republike Srbije, koji je organizovala ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović. Sastanku je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, kao i državni sekretari, predstavnici Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost i JP „Nuklearni objekti Srbije“.

poseta-MAEE-03092024-1
poseta-MAEE-03092024-2

Sastanak je označio početak radionice sa ekspertskom misijom MAAE, posvećene razmatranju mogućnosti korišćenja nuklearne energije u kontekstu dugoročne energetske sigurnosti Srbije. Uvodnim obraćanjem ministarka Đedović Handanović predstavila je strateške ciljeve Srbije u oblasti korišćenja nuklearne energije, sa posebnim osvrtom na sve veću potrebu za energijom i postepeno smanjenje korišćenja fosilnih goriva, sa ciljem da do 2030. godine 45% energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora. Šef ekspertske misije, Đing Džang, istakao je da Agencija ne odlučuje o primeni Programa razvoja mirnodopske nuklearne energije u zemljama članicama, ali da pruža neophodnu ekspertizu.

Drugog dana posete, u Palati Srbije organizovana je stručna radionica „Kako MAAE može podržati Republiku Srbiju pri razvoju nuklearnog energetskog programa kroz programe tehničke pomoći na regionalnim projektima“. Sastanku je prisustvovao veliki broj zastupnika državnih, naučnih i stručnih institucija, uključujući i predstavnike Instituta „Vinča“. Tokom diskusija, učesnici su razmatrali značaj međunarodne saradnje u oblasti nuklearne energije.

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ trećeg dana posete ugostio je delegaciju MAAE, na čelu sa Đing Džangom, i predstavnike Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, koje je predvodio direktor Slađan Velinov. Prvi deo sastanka održanog u Upravnoj zgradi Instituta, otpočeo je uz pozdravnu reč Predraga Škobalja, pomoćnika direktora za tehnološki razvoj. Bilo je osvrta na istorijat, postignuća i rad Instituta, sa posebnim akcentom na brojne projekte uspešno realizovane u dugogodišnjoj saradnji sa MAAE, uz podršku Direktorata.

poseta-MAEE-03092024-3
poseta-MAEE-03092024-4

Delegacija je u okviru posete obišla i platformu Centra za hemijske, biološke, radiološke i nuklearne (HBRN) forenziku i obuke, Sektor za etaloniranje u okviru Laboratorije za zaštitu od zračenja i Laboratoriju za radioizotope.

„Nuklearna era ponovo dolazi“ izjavio je Đing Džang na kraju posete.

Aktivna uloga Instituta „Vinča” u ovim događajima naglasila je značaj simbioze svih relevantnih državnih, naučnih i stručnih institucija, sa ciljem daljeg razvoja nuklearne energije, u saradnji sa međunarodnim partnerima. Poseta je jasno istakla važnost u jačanju međunarodne saradnje i pokazala da Institut „Vinča“ ima značajnu ulogu u uspešnom razvoju nuklearne energije u Srbiji. Ovo je bila potvrda da visok nivo stručnosti i opremljenosti Instituta otvara nove perspektive za dalju saradnju sa međunarodnim partnerima u oblasti nuklearne energije.