There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Direktor za međunarodne projekte EDF (franc. Électricité de France SA) u okviru posete francuskog predsednika Republici Srbiji posetio je Institut za nuklearne nauke „Vinča“ 29. avgusta 2024. godine, u pratnji predsednice Srpskog nuklearnog društva, prof. dr Koviljke Stanković.

frederik mazalon 05092024 1

Dr Slavko Dimović pozdravio je prisutne, predstavio Institut sa istorijskog i savremenog aspekta i zahvalio se g. Frederiku na izdvojenom vremenu da sasluša planove i buduće projekte koji se razvijaju u Institutu „Vinča“. Detaljno izlaganje o radu laboratorija u Institutu održao je dr Predrag Škobalj, pomoćnik direktora za tehnološki razvoj. Izlaganje je veoma zainteresovalo učesnike sastanka te je usledila diskusija o uskoj delatnosti Instituta, posebno o razvoju i upotrebi nuklearne energije u Srbiji i potencijalima Instituta u toj oblasti.

G. Frederik Mazalon istaknuo je dugogodišnje srpsko-francusko prijateljstvo i saradnju, čiji koreni sežu još od akcidenta 1958. godine. Naglasivši važnost postojeće saradnje sa Institutom, predložio je proširenje uspostavljanjem novih programa mobilnosti doktoranada u oblasti nuklearne fizike i srodnih nauka. Ovakav pristup omogućio bi obostranu razmenu znanja i veština, doprinoseći internacionalizaciji visokog obrazovanja u obe zemlje. Prof. Stanković je počasnom gostu predstavila obrazovne programe i kapacitete u oblasti nuklearne energije, ističući njihov značaj za buduće generacije stručnjaka i održivi razvoj.

frederik-mazalon-05092024-2
frederik-mazalon-05092024-3

Nakon posete Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine i Laboratorije za radijacionu hemiju i fiziku zaključio je g. Frederik Mazalon: „EDF je jedan od svetskih proizvođača električne energije. U okviru EDF-a postoji 56 aktivnih nuklearnih reaktora i razmena znanja i naučnih kadrova od velikog je značaja za obe institucije“.  Smatra da bi programi razmene studenata predstavljali značajan korak ka daljem jačanju bilateralnih odnosa i unapređenju naučnoistraživačkog rada.

Poseta g. Frederika Mazalona Institutu donela je novu dimenziju dugogodišnje srpsko-francuske saradnje. Diskusije o razvoju i primeni nuklearne energije u Srbiji istakle su zajedničke interese, dok je predlog o proširenju programa mobilnosti doktoranada otvorio vrata za dublju razmenu znanja i veština između dve zemlje. Saradnja, zasnovana na inovacijama i zajedničkoj posvećenosti naučnom napretku, predstavlja ključan korak ka osnaživanju bilateralnih odnosa i stvaranju novih prilika za buduće generacije stručnjaka u obe zemlje.