There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča” dr Slavko Dimović posetio je Belgijski institut za nuklearne nauke SCK CEN, 11. septembra 2024. godine. Poseta je organizovana posredstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Belgiji i Počasnog konzula Srbije u Kraljevini Belgiji.

SCK CEN je belgijski nuklearni istraživački centar smešten u Molu, Belgija. SCK CEN je globalni lider u oblasti nuklearnih istraživanja, usluga i obrazovanja. Osnovan je 1952. godine, a od 1956. do 1964. godine izgrađena su četiri nuklearna istraživačka reaktora : BR 1, BR 2, BR 3 (prvi reaktor sa vodom pod pritiskom u Evropi) i VENUS.

Tokom posete je dogovorena saradnja između Instituta „Vinča“ i Belgijskog instituta za nuklearne nauke SCK CEN. Takođe je razmotrena mogućnost poslediplomskog usavršavanja srpskih inženjera u ovom centru, a u oblasti primene i korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

belgijski institut 17092024 1

Ispred Instituta SCK CEN, sastanku su prisustvovali prof. dr Piter Betn (Peter Baeten), direktor instituta i Paskal de Lanž (Pascal De Langhe), direktor za razvoj poslovanja i podršku. Srpsku delegaciju su činili njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji i Luksemburgu, gospodin Aleksandar Tasić, ministar savetnik pri ambasadi Srbije gospodin Robert Popović, počasni konzul Srbije u Kraljevini Belgiji gospodin Aleksandar Davidović, gospodin Đorđe Ogrizović, asistent TMF-a i gospodin dr Slavko Dimović, direktor Instituta „Vinča“.

Poseta dr Slavka Dimovića Belgijskom institutu SCK CEN označava značajan korak u produbljivanju saradnje između Srbije i Belgije u oblasti nuklearnih nauka. Dogovori o zajedničkim projektima i mogućnostima usavršavanja srpskih inženjera predstavljaju važan temelj za budući razvoj nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe. Ova saradnja ističe posvećenost Instituta „Vinča” da ostane na čelu naučnih dostignuća i doprinese energetskoj održivosti Srbije.