Institut za nuklearne nauke „Vinča“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu, zaključili su sporazum o saradnji 4.6.2021.

Sporazum obuhvata razmenu iskustava, naučnih i stručnih informacija, realizaciju naučnoistraživačkih i drugih projekata u oblasti zaštite životne sredine i druge aktivnosti od zajedničkog interesa. U tom smislu, biće nastavljena saradnja u oblasti primene nuklearnih i drugih tehnika u istraživanju procesa erozije i redistribucije sedimenata uspostavljena tokom realizacije projekta "Strengthening the Capacities for Soil Erosion Assessment Using Nuclear Techniques to Support Implementation of Sustainable Land Management Practices" (IAEA SRB5003), čiji su koordinatori dr Snežana Dragović, Institut za nuklearne nauke “Vinča” i dr Milan Đorđević, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Nišu. Multidisciplinarnost istraživačkih timova i zajedničko korišćenje i održavanje opreme donirane partnerskim institucijama u okviru tekućeg projekta doprineće održivosti projektnih aktivnosti i njihovom usmeravanju ka razvoju novih metodologija za konkretnu primenu u oblasti održivog upravljanja zemljištem i vodom i zaštite životne sredine u celini.

Sporazum o saradnji potpisali su prof. dr Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i prof. dr Perica Vasiljević, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.